Müşteri İlişkilerine Yönelik 10 Sağlam İnteraktif Pazarlama Kurgusu

Çağdaş Polat
Çağdaş Polat
Published in
3 min readDec 27, 2016

--

1. Online satın alma yapmış kişilere yönelik “Tecrübenizi yorum yapın” temalı retargeting kampanyaları oluşturma

Google Adwords, Facebook, Twitter gibi mecralarda artık retargeting yapabildiğinize göre, ziyaretçilikten müşteriliğe terfi eden kullanıcılarınızdan geri bildirim isteyin. Listeyi çok uzun tutmadan yani sıkmadan, birkaç günlük kampanya yaparsanız çok iyi olur. Ve aman yorum yapan kişilere negatife eklemeyi unutmayın:)

2. ‘markaismi şikayet’ anahtar kelimesine arama reklamı verin

Müşterileriniz sizi şikayet etmek istiyorsa ilk karşına çıkan şikayet sitesi olmaması işinizi daha kolaylaştıracaktır. Aynısının rakip kurgusunu da yapabilirsiniz ama silahı kime doğrultacağınızı iyi bilmeniz gerekir.

3. Ürün satın alanlara hizmet/ürün teslimi sonrası yoruma çağırmak için mail senaryosu kurgulanması

Ürün yorumlarına bakarak satın almayan kaldı mı hala internette? Sitenizde sadece ürün listemelenin ötesine giderek yorumlar üzerinden satın almayı tetikletmek istiyorsanız mail senaryolarınızı kurgulamaya başlayın. Hatta hediye kupon kodu verirseniz tadından yenmez.

4. Daha önce siteden satın alma yapmış kişilere siteye girdiklerinde tek soruluk anket yapmak, ürünle ilgili yıldız puanı vermesini istemek

Tek soruluk anket candır. Eğer tek soru olarak yıldız puanlama istiyorsanız SEO’dan UX’e kadar pek çok yerde ekmeğini yiyebilirsiniz. Eğer en can alıcı soruyu sorarak direk sonuca gitmek istiyorsanız onlara şu soruyu sorun: Sitemizden tekrar alışveriş yapmayı düşünür müsünüz? Yanıt evetse, işinizi doğru yaptınız, eğer hayır ise problemin kaynağını arayacağınız ikinci soruyu da ilk soruya bağlayabilirsiniz.

5. Şikayet sitelerinde, sosyal medyada ve sözlüklerde asla yanıtsız şikayet bırakmayın

Mecbursunuz. Yapmazsanız hata yaparsınız. Çünkü kullanıcıların %77'i bir ürün/hizmet almadan ürün ya da siteyle ilgili inceleme yapıyor.

6. Şikayet sitelerinde rakiplerin şikayet sayfalarına kelime ve site hedefli reklam verebilirsiniz

Rakiplerinizi şikayet edenler sizin dostunuzdur çünkü bir sonraki satın almalarını sizden yapmak için en kolay ikna edilebilecek kitledir.

7. Kullanıcı iletişim formu, info@markaismi.com mailine şikayet gönderen kişilere otomatik yanıt göndererek kısa süre içinde geri dönüş yapacağınızı söyleyin

Kullanıcılar bu alanlardan size şikayet yolladıklarında sizin onu değerlendirip değerlendirmeyeceğini bilmediği için içlerinde bir godiklik olur. Hızını alamayan kullanıcıların sosyal medyaya, sözlüke, şikayet sitelerine yazmasının önünü kesmek için basit ancak etkili yöntemdir.

8. Ürün/hizmet alımında, hizmet başlangıcı öncesinde, ürün teslimi sonrasında anında sms ve mail gönderimi yapmak

Müşteri şikayeti bilgilendirme eksikliğinden oluşmaktadır. Bunun olmaması için hizmet/teslimat günü öncesinde-sonrasında bildirimler göndermek; hem markanızın gücünü onların gözünde yükseltecektir, hem de şikayet ihtimali daha oluşmadan yerinde imha edilmiş olacaktır.

9. Sadece satın almış ancak ürün/hizmeti başlamamış kişilere görünecek canlı chat entegrasyonu

Canlı chat’iniz yoksa, bu fikre karşı olsanız bile mutlaka bunu deneyin. Sitenizden bir şey satın almış ancak henüz parasının karşılığını almamış kişi sitenize tekrar giriyorsa sebebi sipariş takibi olabilir. Onun karşısına canlı chat ile çıkıp siparişi ile ilgili bilgilendirme yapsanız ne kadar güzel olur değil mi?

10. Facebook sayfanıza İletişim uygulaması koyarak Facebook sayfanıza olumsuz yorum yapan kişileri bu alandan ileti bırakmasını sağlayın

Bu şekilde Facebook’a yorum olarak bırakılan yorumların bir kısmını size direk ileti göndermeye ikna edebilirsiniz(bkz. ilk madde)

BONUS: Şikayet eden kişilere asla toplu mailing göndermeyin:)

Bu yazı ne; ne bir düş, ne bir gerçek, orjinaldir. Bilginin paylaşıldıkça çoğaldığına inanan, “güzel kaynaklar neden hep İngilizce” serzenişinde bulunan tarafıma aittir. Kullandığım fotoğraflar Google Görseller’den bulmadır.

--

--